Špargľová sezóna

Sezóna špargle je opäť tu a s ňou aj množstvo chutných jedál a zdravotných benefitov, ktoré so sebou táto skvelá zelenina prináša. Už starí Egypťania vedeli čo je dobré a divoká špargľa bola pre nich priam delikatesou. Ako prví začali špargľu pestovať Rimania a na Slovensku sa každoročne na jar nevieme špargle nasýtiť v rôznych gurmánskych ale aj najjednoduchších podobách.
Zdravá pochúťka
Špargľa vynikajúco pôsobí na obličky, pečeň, pľúca a znižuje krvný tlak. Podporuje aj trávenie, znižuje cholesterol a má protizápalové účinky. Pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom. Má odvodňovací účinok, vďaka čomu sa telo zbavuje škodlivín. Vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl. Je skvelým zdrojom vitamínu E, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov a vlákniny. Má málo kalórii a je tiež osvedčeným prírodným afrodiziakom.
Biela, zelená či fialová?
Špargľa biela pochádza zväčša z domácej produkcie a obľube sa v týchto týždňoch teší azda najviac. Zelená sa dováža z celého sveta a počas roka ju nájdete v obchode takmer stále. Rozdiel je v spôsobe ich pestovania – biela sa pestuje bez prístupu svetla. Bielej špargli preto chýba farbivo a špargľa sfarbená do fialova obsahuje viac cukru, čo je cítiť na jej príjemne sladšej príchuti.
Recepty sú na Vás, my sme si nevedeli vybrať
Receptov na špargľu je naozaj neúrekom a nebolo možné vybrať len jeden, ktorý by sme Vám odporučili. Preto vyhlasujeme súťaž o najlepší recept na prípravu špargle. Víťaza oceníme pestrým darčekovým košom. Svoje recepty nám posielajte do 15. mája na adresu ezvesti@slposta.sk.