Vianoce sú tam, kde voňajú mamkine koláče

Vôňa ihličia premiešaná s podmanivou arómou korenín. Krajina stíchne a v očakávaní zatají dych. Mihotavé svetlo sviec, mrazom vyštípané líca, ligotavý sneh. Bohato prestretý stôl najkrajšej večere roka. Iskričky v detských očiach. Čas, kedy najväčším darom sú spoločné chvíle s najbližšími. Jednoducho, tie pravé Vianoce. K Vianociam patria aj rôzne dobroty, ktoré sú veľakrát tajnými receptami mamiek alebo babičiek. My vám prinášame dva recepty na sladkosti, ktoré sa možno stanú súčasťou aj vašich Vianoc.
Vianočné soby
INGREDIENCIE
Cesto:
2 hrnčeky Špaldová múka (môže byť aj klasická polohrubá)
1 hrnček Trstinový cukor
100 ml Rozpustené maslo
3 ks Vajíčka
5 ks Mrkva
50 g Vlašské orechy
1 bal. Kypriaci prášok do pečiva
5 polievkových lyžíc Mlieko (môže byť aj rastlinné)
1 bal. Trstinový cukor s karamelovou príchuťou
2 kávové lyžičky Chia semienka
Krém:
250 g Mascarpone
200 ml Smotana na šľahanie
1 bal. Stužovač
2 polievkové lyžice Práškový cukor
3 polievkové lyžice Kakao
Ozdoby:
1 bal. Tmavé piškóty
1 alebo 2 bal. Skittels cukríky (vyberieme z balíčka len červené)
1 bal. Biele cukríky (okrúhle, trochu ploché)
1 bal. Praclíky
Čokoládový toping použijeme ako „lepidlo“
Postup:
Rúru si pred pečením vyhrejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.
Trstinový cukor vymiešame s rozpusteným maslom a po jednom primiešame vajíčka.
Postupne pridávame nasekané orechy, postrúhanú mrkvu, kypriaci prášok do pečiva, trstinový cukor s karamelovou príchuťou, chia semienka, mlieko a nakoniec aj múku.
Zmes poriadne vymiešame a hotovým cestom naplníme do 3/4 košíčky.
Vložíme ich do rúry a pečieme cca 25 minút. Upečené cupcakes necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si vyšľaháme šľahačku zo smotany a stužovača. Pridáme mascarpone, ktoré zľahka vymiešame s práškovým cukrom a kakaom. Ak by sa vám zmes zdala svetlá, pridajte ešte kakao. Pomocou cukrárenského vrecka krémom ozdobíme cupcakes tak, aby sme mohli ešte vykúzliť sobíkov J.
Na spodnú časť krému dáme tmavú piškótu, na bielych cukríkoch urobíme čokoládovým topingom bodky tak, aby pripomínali oči. Následne cukríky položíme nad piškótu. Nad oči umiestnime praclíky. Z balíčka Skittels vyberieme červené cukríky, ktoré nám poslúžia ako nos. Pomocou čokoládového topingu, ktorý nám slúži ako lepidlo, „prilepíme“ červený cukrík na piškótu.
Hotových sobíkov uložíme do chladu. Cupcakes je potrebné mať v chlade po celý čas, aby sa nezačal roztápať krém.
Podávame s dobrou náladou a láskou 😉

Šťastné a veselé sušienky
INGREDIENCIE
200 g Jablká
200 g Ovsené vločky
70 g Maslo
50 g Trstinový cukor
kávová lyžička Škorica
Postup:
Rúru si pred pečením vyhrejeme na 170°C.
Jablká očistíme a nastrúhame na jemno. Necháme chvíľu postáť. Ak budú príliš vodnaté, vodu odčleníme od jabĺk, aby sme nemali príliš tekuté cesto.
Ovsené vločky pomelieme na múku. K jablkám pridáme zmäknuté maslo, múku z ovsených vločiek, trstinový cukor a škoricu. Následne spracujeme lepivé cesto. Cesto uložíme na cca 2 hodiny do chladničky.
Z cesta vyváľame plát hrubý 5 mm a pečiatkami otláčame rôzne vianočné motívy. Vykrojené krúžky poukladáme na plech, ktorý si natrieme buď olejom, alebo maslom. Prípadne môžeme použiť aj papier na pečenie. Sušienky pečieme 15 minút pri teplote 170°C.
Najlepšie chutia pri pozeraní vianočných rozprávok.
