Vitamínový balíček za zdravý recept

Imunitu a zdravie si treba chrániť po celý rok, no kto by odolával sladkému pokušeniu, keď nemusí? Piecť a maškrtiť sa dá aj zdravo.
Balíček zdravia plný vitamínov od Všeobecnej zdravotnej poisťovne za zdravý recept získavajú pani Petrenková Nataša z Bratislavy, pani Stanová Katarína zo Žiliny a pani Šutovcová Gabriela z pošty Hurbanovo 3.
Toto sú ich zdravé maškrty, ktoré sa oplatí vyskúšať:
Makovo-mrkvové sušienky podľa pani Nataši Petrenkovej
Tieto bezlepkové makovo-mrkvové sušienky predstavujú ideálnu sladkú maškrtu pre malých aj veľkých. Obsahujú kopec maku, ktorý je bohatý na vápnik, ale i vitamíny z mrkvičky. Sladká pochúťka je stvorená na jesenné pochrumkávanie ku kávičke alebo poobednej čajovej sieste.
Čo budeme potrebovať na cca 20 ks?
- 100 g pohánkovej múky
- 100 g kvalitného masla izbovej teploty
- 120 g nastrúhanej mrkvy
- 80 g trstinového cukru / prípadne 2PL medu alebo podľa chuti
- 40 g strúhaného kokosu
- 80 g mletého maku
- nastrúhanú kôru z ½ citrónu
- ½ lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 hrsť orechov na ozdobenie (voliteľné)
Postup
1. Do veľkej misy preosejeme múku a pridáme všetky ostatné ingrediencie.
2. Rukou poriadne spracujeme na pevné cesto a uložíme zabalené v potravinárskej fólii na hodinu do chladničky.
3. Rúru zapneme na 180°C, veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
4. Z cesta tvoríme malé guľôčky, ktoré kladieme na plech trošku ďalej od seba. Na vrch každého dáme polovicu orecha a trošku pritlačíme.
5. Pečieme cca 15 – 20 minút.
Tip: Ja som z polovice cesta urobila sušienky a z polovice som vyformovala guľôčky,
ktoré boli vo vnútri vláčne a mäkké, no držali pokope. Odporúčam vyskúšať aj „guľôčkový“ variant.
Cícerová bábovka podľa pani Kataríny Stanovej

Vyskúšajte túto bábovku bez bielej múky, bez mlieka a s cícerom. Po chuti cíceru neostalo ani stopy. Naozaj, veď vyskúšajte.
Čo budeme potrebovať?
1 konzerva prepláchnutého vareného cíceru, asi 220g (bez vody)
(môže byť aj suchý, doma varený, len konzerva je rýchlovka)
150 ml pomarančového alebo jablkového džúsu
4 vajíčka
110 g kokosového cukru, ktorý má nižší glykemický index
70 g kvalitného kakaa
štipka vanilky
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
Postup
Opláchnutý cícer rozmixujeme s pomarančovým alebo jablkovým džúsom, vyšľaháme si vajíčka s cukrom do peny, zmiešame s cícerovou zmesou, pridáme kakao, vanilku, 2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva a dobre premiešame. Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme kakaom. Pečieme asi 50 minút na 180 stupňoch.
Keď som cesto dávala do formy, bolo to úplne tekuté, tak sa nezľakniteJ.
Zdravý tvarohový zebrový koláčik podľa pani Gabriely Šutovcovej

Čo budeme potrebovať?
250 g jemného polotučného tvarohu
275 g hrudkovitého polotučného tvarohu
4 lyžice bieleho jogurtu
3 vajcia
1 balíček vanilkového pudingu
2 lyžice kakaa
ovocie podľa chuti
aróma alebo sladidlo
Postup
1. Pripravíme si suroviny. Jemný a hrudkovitý tvaroh vyšľaháme mixérom, pridáme 4 lyžice bieleho jogurtu a vanilkový puding. Do dobre vyšľahanej hmoty pridávame jedno vajce po druhom a každé dôkladne vyšľaháme. (Môžeme pridať arómu alebo sladidlo.)
2. Hmotu rozdelíme na dve časti (jednu väčšiu a jednu menšiu) a do menšej pridáme 2 lyžice kakaa.
3. Pripravíme si okrúhlu tortovú formu na pečenie s priemerom 18 cm a vyložíme ju papierom na pečenie.
4. Začneme nalievať cestá striedavo do stredu formy, aby sa vytvárali farebné kruhy. Navrch popridávame ovocie podľa chuti a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170°C asi na 20 minút, potom teplotu stiahneme asi na 150°C a dopečieme ďalších 30 minút. Dobrú chuť bez výčitiekJ